Pin It

Britanski McLaren je predstavio još jednu poslasticu za sve ljubitelje ekstremin super automobila...

Posljednji takav u nizu je model Senna koji je nastao kao plod višegodišnjeg iskustva u proizvodnji trkačih i supersportskih automobila. Obzirom da je ovo serijski automobil koji je najbliži potrebama jedne utrke na stazi, ponio je slavno ime "Senna" koje se veže za legendarnog vozača Formule 1 Ayrton Senna.

Nakon planetarno popularnog i veoma rijetkog McLarena F1 ovo je ujedno i najlakši automobil sa ovom značkom. Ukupno broj 1.198kg, a motorizacija se ogleda u vidu 4.0 litarskog V8 BiTurbo motora. Maksimalna snaga je 800KS dok obrtni moment iznosi također 800 Nm. Umjer snage i mase je brutalan i iznosi 668KS po toni. 

Kompletan automobil napravljen je od karbonskih vlakana. Serijski već dolaze i kočioni diskovi napravljeni kombinacijom keramike i navedenih vlakana. Aerodinamički elementi naprijed i nazad su "aktivni", a to znači da se sami podešavaju u zavisnosti od načina vožnje kako bi obezbjedili najveću aeropotisnu silu na pogonske točkove. Delikatesa ima more, a treba izdvojiti posljednju generaciju RaceActive Chassis Control II (RCC II) kontrole ogibljenja koja se podešava hidraulički. 

Bit će proizvedeno ukupno 500 primjeraka pa je ekskluzivnost zagarantovana. Cijena? Sitnica, izdvojite 750.000 funti za ovu naprednu igračku koja predstavlja najsnažniji serijski McLaren ikada sa motorom sa unutrašnjim sagorjevanjem te ujedno najmanjom masom ikada u jednom McLarenu.