0
0
0
s2sdefault

Mnogi ljubitelji automobila, a posebno ljubitelji brenda Volvo se i dan danas sjećaju moćnih pila koje je njihov “in-house” tjuner Polestar svojevremeno pravio i puštao “s lanca” na cestu u sad već legendarnoj Polestar plavoj boji.

Isti taj Polestar je danas nezavisan brend, a njihovi modeli sada nose i neke druge boje. Zašto ovo pišemo? Pa Polestar je upravo ostvario nešto što su mnogi drugi godinama pokušavali. Napravili su prvi “cool” električni automobil, a javnosti su ga pokazali na Ženevskom sajmu automobila. Automobil, jednostavnog imena Polestar 2 u svom dizajnu jasno otkriva svoj dna, te je jasno da mu je dizajnerski uzor Volvo.

Ta priča se prenosi i na interijer vozila, a unutar istog će biti ugrađivani samo ekološki materijali. Automobil zaista izgleda odlično, a odlične su i performanse. Polestar 2 će pogoniti električni motor snage 299 kilovata, ekvivalent 407 konjskih snaga i sa masivnih 660 njutn metara obrnog momenta, dostupnih naravno momentalno od najnižih obrtaja i svakog pritiska papučice gasa. Baterija od 78 kWh mu garantuje mogućnost da pređe čak 500 kilometara između 2 punjenja iste.

Motor će snagu prenositi na sva 4 točka, a ubrzanje od 0 do 100 kilometara na čas će iznositi oko 5 sekundi. Polestar će ponuditi i performans paket za ovaj automobil u vidu Öhlins amortizera i Brembo kočnica. Cijena prvih “Launch edition” modela će iznositi €59,900, a nešto kasnije u ponudi će biti i varijanta sa nešto slabijim performansama po cijeni od €39,900.

Navodno će biti konkurencija Teslinom Modelu 3, ali mi smatramo da ovakav dragulj u svijetu “sklepanih na brzinu” električnih automobila, naprosto nema koknurenciju, osim Jaguara I-Pace.

Nikola GRAHOVAC