0
0
0
s2sdefault

Dugo se čekala premijera novog RS6 i odgovor koji je Audi spremio konkurentima popust BMW Serije 5 i Mercedesa E63 AMG...

U svom stilu Audi je bacio rukavicu u lice konkurenciji predstavljajući najbrži karavan u historiji ove kuće koji pod poklopcem motora krije dotjerani 4.0 V8 BiTurbo motor maksimalne snage 600KS i 800Nm obrtnog momenta. Dovoljno za sprint do 100 km/h u vremenu od 3,6 sekundi dok maksimalna brzina uz opcijski paket ide preko 300 km/h.

Audi je također u prethodnoj generaciji imao identičan motor sa nešto manje snage, tačnije 560 KS i 700 Nm obrtnog momenta pa je sprint do 100 km/h iznosio 3,9 sekundi. Istina, postojala je tzv. Performance verzija sa čitavih 605 KS i 750 Nm obrtnog momenta pa je ubrzanje 0-100 km/h iznosilo 3,7 sekundi. Dakle, ni 'starac' prethodnik nije za odbaciti. Uz ABT-ov program osvježenja ovo je i dalje jedan od najbržih automobila na autocestama.

Enormna snaga nove RS6-ce će se prenositi preko 8-stepenog automatskog mjenjača sa pretvaračem momenta i Quattro pogona na podlogu. U odnosu na prethodnika, dimenzije su se neznatno povećale. Širina automobila je narasla za 40mm kao i međuosovinski razmak, pa se može reći kako će se putnici u novoj RS6-ci voziti nešto komotnije. 

Na cesti sigurno neće proći neopaženo. Masivni otvori za zrak, ogromne 22'' aluminijske felge te prepoznatljiv "V8" zvuk svakako su adut više za isticanje. Namjena vozila je otprilike da možete sa porodicom otići bilo gdje, a za vikend svratiti čistog obraza na stazu da isprobate njegov pun potencijal. 

više fotografija na našem FB ili Instagram profilu.