0
0
0
s2sdefault

Audi je javnosti predstavio novi super karavan, novi RS 4 Avant...

Jedan od najpoželjnijih karavana u svijetu, pored modela RS6 Avant, je sigurno RS 4 Avant. Viđali smo ga posljednjih dana u finalnim fazama testiranja, a sada dolazi u potpunosti bez kamuflaže. Ako ste porodični čovjek te ste i dalje 'ludi' za automobilima, Audi se nameće u prvom smislu riječi sa svojim super karavanima.

Novi RS 4 Avant u svojoj posljednjoj generaciji stiže sa 2,9 V6 Bi Turbo motorom maksimalne snage 450 KS i čak 600 Nm dostupnih od 1.900-5.000 o/min. Uz 8-stepeni automatik i slavni Quattro pogon na sve točkove, do 100 km/h stiže za odličnih 4,1 sekundu dok uz opcijski Dynamic paket opreme maksimalna brzina je ograničena na 280 km/h.

Sam motor je delikatesa za sebe. Nastao na bazi proslavljenog 2,7 litarskog BiTurbo V6 motora koji je krasio prvi RS 4 Avant iz 1999. godine. Quattro pogon je za ovaj model posebno podešen. Za više užitaka u vožnji 60% momenta je uvijek dostupno nazad odnosno 40% naprijed. U zavisnosti od uslova vožnje, u djeliću sekunde prednja osovina može maksimalno primiti 70% momenta odnosno 85% zadnja osovina. Opcijski je dostupan poseban "sportski" diferencijal koji bi trebao ponuditi, bar prema riječima inžinjera, još više užitka u samoj vožnji.

U unutrašnjosti dominira ogroman ekran MMI multimedijalnog uređaja, posebna kontrolna tabla namijenjena RS modelima, sportska sjedišta sa izraženim bočnim osloncima te umeci od karbona i sl. Serijski se uz automobil dobiju 19'' aluminijski točkovi dok su opcijski dostupni sa dijagonalom od 20''. 

U prodaju kreće u mjesecu decembru po cijeni od 81.400 EUR-a.