0
0
0
s2sdefault

Ženevski sajam automobila u Ženevi bio je prilika da VW pokaže 8-mu generaciju Golfa u svim verzijama...

Ona koja se najviše očekuje je svakako GTI i R verzija. "R" verzija je još u pripremi, a GTI je tu. Šta donosi "nova" GTI 8-ca pišemo u nastavku teksta...

Za početak 8 generacija Golfa je ostala skoro pa nepromjenjena u odnosu na 7 generaciju Golfa po pitanju međuosovinskog razmaka, širine dok je nešto više narastao u dužinu. Suštinski osim novog izgleda, novih tehnologija vrlo je vjerovatno da ispod lima ustvari krije 7 generaciju Golfa koja je dobro zamaskirana. Sve sa ciljem, da se uspješna formula ne mjenja radikalno već tek toliko da održi primat u segmentu. Primat, ako ga već drži jer je konkurencija brutalna a i prodajni rezultati govore da u mnogim zemljama više nije najprodavaniji model.

Osma generacija Golfa je odgađana nekoliko puta, u smisli zvanične promicije jer finalni proizvod nije bio spreman za komercijalnu upotrebu. Bilo kako bilo tu je. U odnosu na serijski model jasno ćete ga razlikovati u saobraćaju. Naprijed je dobio drugaćiji branik sa sačastom strukturom iza kojih se kriju svjetla za maglu. Prednje svjetlosne grupe su u suštini zadržale svoj oblik osim što vidimo prepoznatljivu crvenu liniju koja se nalazi u njegovom gornjem dijelu. Nazad imamo drugačiji branik i naravno duple ispušne završetke. Felge koje će krastiti najpoznatiji model Golfa nisu naišle na pozitivnu kritiku kod mnoštva populacije, ali opet to je subjektivan dojam.

U unutrašnjosti na kazaljke zaboravite. Sada su tu dva 10,2'' ekrana koji preuzimaju i prikazuju sve potrebne informacije. Pomalo monoton izgled donosi prikaz 30 različitih boja prikaza osvjetljenja, a ni prepoznatljiva sportska sjedišta nisu izostala. Ispod poklopca motora se nalazi dorađena pogonska jedinica sa maksimalnih 245 KS i 370 Nm obrtnog momenta koji serijski dolaze sa uparenim ručnim mjenjačem sa 6 stepeni prenosa. Ovjes je podešavajući te kako kažu nudi još komforniju i 'sportskiju' vožnju u zavisnosti od režima rada a ima ih nekoliko.

Pored GTI verzije će biti dostupne još GTD (dizel verzija) te GTE električna verzija nečega, nadajmo se da nije GTI verzije.