0
0
0
s2sdefault

Fiat je javnosti predstavio potpuno novi Fićo koji sada dolazi u obliku električnog automobila.

Novi električni Fićno neće u potpunosti mijenjati dostupna rješenja koja koriste pogon na konvecionalna goriva već je ovo iskorak na nešto novo. Za razliku od postojećih modela koji se proizvode u Poljskoj, električni Fićno će biti pravi talijanski proizvod i pravit će se u Torinu.

Fiću je nemogućne zamjeniti na cesti za neki drugi automobil. Zatezanje bora je pomoglo da i dalje djeluje zavodljivo, dok u unutrašnjosti nemamo klasične ručice mjenjača i sada je ekran infotainment sistema sa nešto većom dijagonalom. U poređenju sa prethodnikom međuosovinski razmak je narastao sa 2,3 cm što će donijeti nešto više prostora u unutrašnjosti.

Baterije su smještene u pod pa je i sam centar gravitacije niže postavljen, u prevodu imamo stabilniji automobil. Elektro motori snagu crpe i baterija energetskog kapaciteta 42 kWh što je dovoljno za autonomiju od 320km prema WLTP ciklusu mjerenja. Nije lijen pa do 100 km/h stiže za dobrih 9 sekundi dok je maksimalna brzina ograničena na 150 km/h.

Na brzom punjaču 85 kW potrebno je 35 min. da se baterije napune do 80%, a ako automobil spojite na kućnu utičnicu potpuno punjenje je gotovo za 14h.