0
0
0
s2sdefault

Ranije ove godine Mercedes-benz je osvježio svoju E-Klasu, a sada je na red došla AMG verzija identičnog modela...

Ako ste u BMW-u ograničeni u pogledu nabrijanog luksuznog karavana, u Mercedesu se i dalje drže tradicije te je u najnovijoj verziji moguće kupiti E-Klasu u karavanskoj AMG S verziji. U odnosu na svog prethodnika E-Klasa je sa vana zategnula svoje "bore" te ponudila novi prednji i zadnji kraj gdje u prvi plan padaju redizajnirane svjetlosne grupe.

Tu je još nova maska hladnjaka, serijske 20'' aluminijske felge te nove boje Graphite Grey metallic, Cirrus Silver metallic i Brilliant Blue. U unutrašnjosti imamo nove materijale, novi izgled upravljača te najveća novost je novi MBUX infotainment sistem koji bi trebao donijeti revoluciju u segmentu. Upravljač je serijski grijan, a preko svojih novih komandi moguće je potpuno odvojeno kontrolisati vozačev i ekran infotainment sistema zajedno sa tempomatom , hands-free i mogućnošću odabira različitih programa vožnje.

Ispod poklopca je sve ostalo identično kao kod prethodnika jer je mehanički trokraka zvijezda već izbrušena skoro do savršenstva. Motor je i dalje 4.0 litarski TwinTurbo gdje u svojoj najjačoj AMG S verziji razvija 612 KS i 850 Nm obrtnog momenta. Snaga se i dalje na podlogu prenosi preko 9-stepenog AMG Speedshift automatika i 4Matic podešavajućeg pogona na sve točkove. Sprint do 100 km/h za sedan verziju iznosi 3,4 sekunde odnosno 3,5 u produženoj karavanskoj formi. Sa opcijskim AMG Driver's paketom opreme maksimalna brzina je ograničena na 300 km/h.

Ispod su slike...