0
0
0
s2sdefault

Gordon Murray Automotive T.50 je konačno tu i predstavlja zadnju kreaciju posebnog sportskog automobila.

Ako pogledamo sam dizajn, jasno je da je ovdje kao inspiracija za sam dizajn poslužio slavni McLaren F1 sa pozamašnim staklenim površinama za jedan ovakav segment. Na krovu je teško primjetan otvor za zrak čiji je zadatak da dopremi velike količine sveježeg zraka do njegovog motora.

Na materijalima prilikom same izrade se nije štedilo. Kompletan "monocoque" automobila je napravljen od kompozita na bazi ugljika što uveliko pridonosi većoj otpornosti na uzdužna uvijanja karoserije i zahvalnu malu masu automobila. Pa tako sama šasija nosi tek 150 kg od ukupne mase. 

Automobil ima masu od svega 986 kg dok za motorizaciju koristi atmosferski V12 motor zapremine 4,0 litra. Maksimalna snaga je 654 KS dok obrtni moment iznosi pristojnih 467 Nm. Sam motor predstavlja pravo umjetničko djelo slavnog Coswortha i Hordon Murray Automotive-a gdje se kazaljka okretaja radilice motora zaustavlja na visokih 12.000 o/min. Sami tehnički podaci nisu objavljeni dok će performanse gotovo sigurno biti brutalne.

Snaga se na podlogu prenosi preko unikatnog šestostepenog ručnog mjenjača, što će u vremenu kojem nam slijedi predstavljati pravu 'egzotiku' jer polako ali sigurno izlaze iz upotrebe komercijalnih proizvođača. Egzotični materijali Vas okružuju i u unutrašnjosti dok je vozačko mjesto smješteno savršeno, u samoj sredini baš kao u Formuli 1. Dva putnika sjede iza Vas i sve navedeno će koštati preko 3 miliona USD bez poreza. Bit će napravljeno samo 100 komda.

Produkcija počinje u januaru 2022. godine.