Pin It

Jedan od modela sa najdužom tradicijom je svakako Mercedes-benz SL serija...

Upravo ona je dobila svoju najnoviju verziju i to sa AMG potpisom. Dok ostali proizvođači gase određene modele zbog pada prodaje i okreću se SUV segmentu, Mercedes nastavlja sa tradicijom dugom preko 70. godina. Možda primjetite, novi "SL" više nije dio "-benz" porodice već se isključivo sklapa u sportskom AMG odjelu, pa prema tome bit će obogaćen samo njihovim motorima i opremom. Čini se da za one sa nešto "manjim" džepom više nema mjesta za jednog SL-a...

Novi SL donosi novi dizajn koji su pokrenula starija braća S-Klasa i CLS. Sada su tu nešto oštrije linije te novi gril sprijeda u stilu "Panamericane". Velika novost je povratak sa metalnog sklopivog krova na platneni u nekoliko slojeva koji ima svoje brojne prednosti popust manje mase, bržeg otvaranja-zatvaranja pri brzini do 50 km/h, generalno boljih voznih karakteristika automobila zbog nižeg centra gravitacije i sl.

Obzirom da je sada samo AMG, sa zadnje strane imamo neizostavna četiri ispušna završetka. Novost je "Aerodynamic Package" paket opreme, a donosi aktivne spojlere sa prednje odnosno zadnje strane koji se izvlače po potrebi radi veće aeropotisne sile na točkove.

Unutrašnjost ekskluzivna kakva i treba da bude gdje dominira ekranizacija u svom najvećem obliku. Centralni infotainment sistem sada informacije prikazuje na ekranu dijagonale 11,9'' u uspravnom "Portrait" načinuprikazivanja koji može podešavati ugao 12-32 stepena, kako bi se izbjegla sunčeva refleksija što je bila boljka mnogih fiksnih infotainment sistema. Uzmemo li u obzir da je ovo model sa sklopivim krovom, ideja je više nego opravdana.

Ispod lima imamo dosta tehničkih delikatesa. Prvi na redu je značajno revidirani 4,0 litarski V8 TwinTurbo motor koji sada dolazi u dvije verzije SL55 i SL63. Slabiji raspolaže sa 476 KS i 700Nm obrtnog momenta i sprinta do 100 km/h za 3,9 sekundi. Jači razvija maksimalnu snagu od 585 KS i 800Nm obrtnog momenta koji je dostupan u režimu rada 2.500-4.500 o/min. Ubrzanje do 100 km/h iznosi 3,6 sekundi a maksimalna brzina 315 km/h. Snaga se na podlogu prenosi preko AMG SPEEDSHIFT 9G mjenjača i 4MATIC+ pogona na sve točkove. Serijski automobil dolazi opremljen sa AMG ACTIVE RIDE CONTROL podešavajućim ovjesom, zakretanjem zadnjih točkova, DIGITAL LIGHT projekcijom uputa na prednje vjetrobransko staklo dok je opcija AMG set keramičnih diskova.

Cijena trenutno nepoznata.