Pin It

Mercedes je javnosti predstavio dugo očekivanog nasljednika C63 AMG-a...

Po prvi put u historiji novi model donosi nekoliko noviteta gdje je nažalost cijenu platio V8 turbo benzinski motor. Od sada, tu je turbo benzinski motor sa 4 cilindra maksimalne snage 476 KS (prethodni C63 AMG S sa V8 motorom 510 KS) koji usko sarađuje sa manjim električnim motorom pa je zbirna snaga jednaka 671 KS te masivnih 1.020 Nm (prethodnik 700 Nm) obrtnog momenta. Sve ovo nažalost dostupno je u vremenu od 10 sekundi dok elektro motor ne potroši zalihe električne energije smještene u nešto manju bateriju smještenu u zadnjem dijelu vozila. Iako se pazilo na svaki kilogram, novi C63 AMG ima masu veću za 400kg u odnosu na prethodnika, što je zaista puno. Kako kažu, sve u cilju ekologije! Vrijeme dopune baterija je oko 40 min u toku vožnje.

Snaga se na podlogu prenosi preko Mercedesove 9-stepene automatske transmisije te pogona na sva četiri točka uz opciju "Drifta". Sprint novog sportiste do 100 km/h iznosi 3,4 sekunde (prethodnik 4 sekunde) dok je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h, odnosno 280 km/h uz opcijski dostupne pakete opreme. Elektro motor daje autonomiju kretanja za navedeni automobil do 13km, dok je prema riječima inžinjera isti najviše zadužen za ekologiju i stroge Euro norme o ispušnim plinovima.

Također, popis standardne opreme bi trebao biti pozamašan, tako da već u startu možemo očekivati podešavajuće ogibljenje, zakretanja zadnjih točkova, elektronski kontrolisan zadnji diferencijal te ostale el. delikatese koje pomažu u vožnji. Obzirom da nema V8 niti njegovog prepoznatljivog zvuka, audio sistem će u unutrašnjosti oponašati zvuk sličan njemu kako bi putnici donekle uživali u potentnom četverocilindrašu, ako se tako možemo izraziti.