Pin It

BMW je javnosti predstavio potpuno novu Seriju 5 kodne oznake G60, modelska godina 2024.

Nakon predstavljanja nove E-Klase, normalno je bilo za očekivati da će rivali odgovoriti. Prvi u redu je BMW sa svojim najbitnijim modelom u svojoj historiji, čuvena Serija 5. Nova platforma donijela je mogućnost da BMW kupcima ponudi potpuno električni model oznake i5. Pored njega tu su standardno benzinci, dizelaši te Plug-In punjivi hibridi. Dakle, za svakoga po nešto...

Novi model je narastao u svim pravcima. Ogroman je i u dužinu broji čak 5.060mm, širina je 1900mm a visina 1.515mm. Poređenja radi, luksuzni monovolumeni sa tri reda sjedišta broje u dužinu 5 metara. Očekivat je da će Serija 5 ponuditi nešto više prostora za putnike te jedan potpuno novi doživljaj prilikom boravka u unutrašnjosti. Iskreno, očekivali smo da će i ovaj model prihvatiti dizajnerski pravac u kojem dominira masivni prednji gril kojeg na društevnim mrežama ismijavaju da je poprimio oblik radijatora. Koliko vidimo Serija 5 će biti pošteđena tih navika te se iskreno nadamo da će i budući modeli slijediti njen pravac. Mada, o ukusima se ne raspravlja...

Na čelu dizajna BMW-a, pa i nove Serije 5 je dobro poznata ličnost gosp. Domagoj Dukac. On je odgovoran za poplavu novih modela od kojih je većina dostojna BMW loga, te su jedni od najatraktivnijih pojava cestama širom svijeta. Sam dizajn nastavlja priču nakon nove Serije 7 te iX SUV-a. Pogotovo ako pogledamo unutrašnjost gdje dominiraju dva ogromna OLED ekrana. Prvi ispred vozača 14,9'' dok je za infotainment sistem 12,3''. Očekivano, kompletna unutrašnjost je orijentisana prema vozaču, baš kako treba da bude.

Prvo pojavljivanje na sceni se očekuje u mjesecu oktobru 2023. godine. Električni modeli će biti dostupni u dvije verzije eDrive40 kao RWD model te M60 xDrive AWD model kao najjači u ponudi. Prvi će raspolagati sa 340 KS i 400 Nm obrtnog momenta dok potoniji sa 601 KS i  743 Nm obrtnog momenta. Ubrzanje do 100 km/h iznosi 5,7 sekundi za slabiji odnosno 3,7 sekundi za jači model. Maksimalna brzina je elektronski ograničena za električne modele na 200 odnosno 230 km/h za jači model. Očekivana autonomija kretanja je nešto ispod 500 km u zavisnosti od načina vožnje.

Kada su konvencionalni modeli u pitanju, početak ponude čini benzinac oznake 530i koji krije benzinski motor sa 4 cilindra maksimalne snage 255 KS, ubrzanje do 100 km/h iznosi 5,9 sekundi. Sljedeći na redu je 540i snage 375 KS dobijenih iz kultnog rednog motora sa 6 cilindara. Sprint do 100 km/h iznosi odličnih 4,5 sekundi, što je nekad bilo rezervisano za sportske "M" modele! Ovo su motori koji trenutno neće biti dostupni za EU korisnike. Pošto nas guše sa EURO normamama, za početak tu će biti slabašni benzinac 520i te dizelaš 520d o kojima je sramota pisati nakon prethodno napisanog teksta. Ohrabruje činjenica da će iduće godine BMW obogatiti ponudu motora pa ostaje da vidimo šta su to spremili za nas!?