0
0
0
s2sdefault

Trenutno najbrutalnija verzija Aventadora SV posudila je nekoliko aerodinamičkih elemenata novoj specijalnoj verziji Aventadora S.

Posebna pažnja posvećena je aerodinamici pa na automobilu možemo vidjeti dosta dodatnih spojlera odnosno difuzora zraka. Svi imaju jedan zajednički zadatak a to je obezbjediti dovoljno aeropotisne sile na točkove pri velikim brzinama.

Dalje, ovaj superautomobil je dobio novi ispušni sistem od lakših materijala (pretpostavljamo titanijuma...) čija je masa manja za 20% u odnosu na serijsku verziju. Motor je također prošao kroz ruke njihovih inžinjera pa sada imamo zvijer sa srcem zapremine 6,5 litara raspoređenih u 12 cilindara u V konfiguraciji. Da, atmosferac je i dalje a maksimalna snaga nakon dodatnog igranja iznosi 740 KS, što je za 40 KS više nego serijski model. Maksimalni obrtni moment je 650 Nm i dostupan je pri 5.500 o/min. Snaga se na podlogu prenosi putem ISR automatske transmisije na sva četiri točka.

Ako pritisnete papučicu gasa do poda, sprint do 100 km/h iznosi brzih 2,9 sekundi a maksimalna brzina 350 km/h. Crveno područje rada motora je na visokih 8.500 o/min (prethodno 8.350o/min.) što svakako osigurava dovoljno količinu adrenalina za nezaboravnu zabavu. Velika novost, bar kada je Lamborghini u pitanju, je zakretanje zadnjeg para točkova ovisno od brzine kretanja što je prvi put za jedan Lamborghini. Promjene prati i kočioni sistem koji zaustavlja ovu neman sa 100 km/h za ravno 31 m, što je svakako odličan rezultat.

U unutrašnjosti imamo nove materijale, novi izgled mjernih instrumenata te podrušku za većinu pametnih telefona današnjice. Cijena starta od 285.777 EUR-a pa bujrum!!