0
0
0
s2sdefault

Vozila budućnosti sve više naginju ka onim električnim, pa smo svjedoci kako mnogi proizvođači u svoju ponudu ubacuju sve više i više hybrida odnosno čistokrvnih EV "električnih" automobila.

Električni motori imaju svoje prednosti kao što su minimalno održavanje, nulta emisija ispušnih plinova te najinteresantniji podatak je obrtni moment koji je kod njih dostupan u svom maksimalnom kapacitetu praktički od nule. Budući da je razvijanje novih motora sve skuplje i skuplje zbog sve strožijih EURO normi o zagađivanju, sve više automobilskih proizvođača poseže ka električnim motorima.

I Ford razmišlja u tom pravcu odnosno njihov sportski odjel. Novi model Focusa je tu, a mnogi s nestrpljenjem očekuju njegovu ljutu "RS" verziju. Predsjednik Forda gospodin Joe Hinrichs je u jednom od svojih intervjua sa prestižnim AUTOCAR-om otkrio kako postoje realne šanse da nasljednika sa "RS" značkom dočekamo kao hybrida. Za njega prvi problem predstavlja koliko su kupci spremni prihvatiti elektrifikovanog Focusa RS??

Tržište se ispituje pojavom tzv. "Mild hybrid-a" ili kako ga neki naši mediji prevode "Meki hibridi". Sportiste sa hybrid-nom tehnologijom već imamo, kao što su Honda NSX, Porsche 918 hybrid ... dakle, može kad se hoće!!