Pin It

SPOFEC je tunerska kompanija koja je razvila poseban set aerodinamičkih dodataka za novi Rolls Royce Wraith.

Koliko je zapravo potreban 'tuning' eksterijera jednog Rolls Royce-a? Neko će reći kič, a neko će biti oduševljen. Mi se nekako smjestili u sredinu svega navedenog, prije svega što se posebna pažnja posvetila tome da se ne uništi ovaj dragulj. Druga stvar je činjenica da su korišteni kompoziti na bazi ugljika kao baza za izradu aerodinamičkih komponenti, što je veliki plus! Zahvaljujući svemu navedenom, širina luksuznog Wraitha je narasla punih 13 cm, a proporcionalno tome se smanjila i ukupna masa. Potreban je sada i širi trag točkova pa su tu 22'' aluminijske felge kao šlag na tortu.

Ispod poklopca motora se nalazi nasvirani 6,6 litarski V12 motor koji nakon obrade razvija dodatnih 85 KS ili u prevodu 717 KS dok je obrtni moment porastao skoro na kamionskih 986 Nm. To je dovoljno da Wraith stigne do 100 km/h za 4,2 sekunde dok je maksimalna brzina i dalje ograničena na 'samo' 250 km/h. SPOFEC je također izjavio kako ne žele skidati limiter najveće brzine kako se nebi ugrozio integritet pneumatika.

Zahvaljujući novim komponentama ovjesa, automobil je bliži podlozi za 40mm kada prekoračite brzinu od 140 km/h. Sve do tada se vozite na tzv. fabrički podešenoj visini vozila. Za sigurno zaustavljanje se birne novi set karbon-keramičkih kočnica koje ujedno skidaju višak kilograma u odnosu na standardni set za 38 kg.