Pin It

Nedugo nakon što je predstavljen najveći SUV sa značkom BMW-a iz Alpinine kuhinje nismo morali dugo čekati...

Alpina je kroz decenije poznata kao tunerska kuća sa stilom čija je specijalnost obrada BMW vozila. Njihovi automobili kombinuju luksuz sa nabrijanim motorima nudeći kompromis između najluksuznijih verzija i popularnog "M" programa. Najnoviji model je XB7 koji ispod poklopca krije 4,4 litarski TwinTurbo V8 motor. Isporučuje maksimalnih 621 KS dostupnih 5.500-6.600 o/min. dok obrtni moment iznosi 800 Nm i prisutan je u širokom opsegu 2.000-5.000 o/min.

Zahvaljujući enormnoj snazi niti performanse neće izostati. Do 100 km/h stiže za 4,2 sekunde dok je maksimalna brzina ograničena na odličnih 290 km/h. Alpina navodi i podatak o vremenu na 402m i ono iznosi niskih 12,6 sekundi. Serijski se vozi na ogromnim 21'' aluminijskim felgama (opcijski idu do 23''...) sa gumama dimenzija 285/45 R21. Ovaj automobil Alpina serijski oprema sa elektronski kontrolisanim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem na zadnjoj osovini i namjena mu je, kako kažu, da ponudi više zabave pri dinamičnoj vožnji na asfaltu. Također, kroz ruke inžinjera iz Alpine je prošao xDrive AWD pogon koji je posebno prilagođen za ovaj model. Novitet koji govori o zakretanju zadnjih točkova rezervisan je za neke najjače modele u kući i dolazi kao opcija. Alpina ga ugrađuje serijski na ovaj model...

Ima tu još delikatesa poput novih komponenti zračnog ovjesa koji u zavisnosti od režima vožnje može približiti automobil podlozi za dodatnih 40,6 mm. Tu još Active Roll Stabilization za minimalno naginjanje automobila prilikom bržeg prolaska kroz zavoje te potpuno novi Brembo kočioni sistem gdje su naprijed smještene četveroklipne čeljusti.

Unutrašnjost je također prošla kroz ruke Alpine te su tu sada još ekskluzivniji materijali i najfinija završna obrada. Već je dostupan za naruđbe, a cijena starta od 155.200 EUR.