0
0
0
s2sdefault

Posljednja generacija Civica Type R trenutno drži nekoliko rekorda na stazama širom svijeta kao najbrži serijski automobil na prednji pogon.

Ipak, trenutna generacija Type R-a je predstavljena 2017. godine što je znak da čekamo neku novu informaciju iz Honde, a i konkurencija radi na tome da se eventualno domogne slavljenog trona na Nurburgringu. Trenutno su na ispitivanju dva testna modela na stazi gdje se provjeravaju sve eventualne prednosti i mane. Primjetna je kamuflaža na njima koja skriva nove aerodinamičke elemente za što veći 'downforce'.

Hideki Matsumoto, šef razvoja Civic modela je rekao još jednu zanimljivu informaciju. Pored standardne verzije Type-R u ponudi bi se mogla naći verzija sa pogonom na sva četiri točka. Žele na tron gdje imamo modele poput Subaru WRX STI, Golf R, Mercedes A45 AMG, Focus RS i sl. Gledajući trenutno rješenje konstrukcije same karoserije, nije primjetan dodatni prostor za kardansko vratilo, što opet sugeriše da bi ovdje možda mogli vidjeti neku hibridnu varijantu SH-AWD pogona na sve točkove po uzoru na model NSX. Ako bi posudili dio tehnologije sa tog modela koji funkcioniše bezprijekorno, jasno je da bi Civic mogao 'lako' da protutnji pored ljutih rivala.

Kako to sve izgleda na stazi pogledajte u video prilogu ispod: