Pin It

Prethodno smo pisali o razočaravajućoj ocjeni sigurnosti novih Dacia modela klik OVDJE... a sada gledamo i drugu stranu ovog rumunskog proizvođača.

Naime, kako kolege sa km77 provode opsežna testiranja među kojima je izbjegavanje iznenadne opasnosti na cesti ili popularno nazvane "Moose test", nova Dacia Sandero Stepway se pokazao relativno dobro posramivši neke mnogo skuplje i 'premium' kandidate. Kako Renault brine o brendu Dacia, jasno su vidljivi njihovi geni pogotovo kada je ovaj test u pitanju.

Tako je Dacia Sandero Stepway pri brzini od 73 km/h uspješno završila "Moose test". Bit ovog testa je da se izbjegne iznenadna prepreka na putu i tim vrati u svoju putanju kretanja bez narušavanja dinamike kretanja i sigurnosti. Sa druge strane imamo "slavljeni" VW Golf Mk8 koji je jedva završio test sa brzinom od 69 km/h te Mercedes CLA sa sramnih 66 km/h. Sa brzinskim vrijednostima koje su veće od navedenih automobili jednostavno nisu mogli završiti putanju kretanja te su u nekim slučajevima i izljetali sa ceste, a to može biti pogubno po putnike.

Kako ih je Dacia dodatno posramila govori činjenica da je Dacia Sandero Stepway više udaljena od tla od navedenih konkurenata tj. da je centar gravitacije viši i samim tim je teže zadržati automobil u zadatoj putanji.