2. juna 1954. godine, svijet je upoznao Volvo Sport, poseban roadster dvosjed i prvi sportski automobil švedske kompanije. Ipak, mala masa i pouzdana Volvo tehnologija nisu bile dovoljne za veći tržišni uspjeh, pa je proizvodnja prekinuta nakon samo 67 proizvedenih primjeraka. Ili ih je ipak bilo 68?

 

SAAB 90 je automobil koji će vam oprostiti ako niste čuli za njega, jer nažalost malo ko zna za taj automobil, još manje njih ga je videlo na ulici, a kamoli vozilo. Ono što je dovelo do toga jeste to što se SAAB 90 proizvodio samo 3 godine u periodu od 1984. do 1987. godine, nije bilo mnogo reklame za njega, a bio je dostupan samo na nekim Evropskim tržištima. SAAB 90 zaslužuje mnogo veću pažnju nego što ima, te ćemo se potruditi da ga opišemo u najboljem svjetlu, onakvog kakav je i bio.

CITROËN je u travnju 1934. novinarima predstavio model 7A, automobil koji će uzdrmati tadašnji automobilski svijet mnogobrojnim inovacijama, među kojima su bili i prednji pogonski kotači zbog kojih su ga vrlo brzo prozvali TRACTION AVANT, odnosno prednji pogon. Osam desetljeća poslije, na veliko zadovoljstvo obožavatelja, još se priča o modelu TRACTION AVANT. 

U današnjem vremenu, kao jedan standarda u proizvodnji auotomobila, navodi se sigurnost kako putnika, tako i ostalih učesnika u saobraćaju. Većina proizvođača teži ka tome, a mi smo već navikli na neke elemente te sigurnosti kao što su pojasevi za vezivanje, vazdušni jastuci, ABS, ESP i slično. Ipak je sve te tehnologije neko morao zamisliti i kreirati, a upravo ovaj članak govoti o nastanku, razvoju i modernoj upotrebi ABS sistema u vozilima koje svakodnevno viđamo na našim putevima.

Kako svaka legenda ima svoj početak, priču kako je sve počelo, tako i SAAB 99 Turbo iza sebe krije priču koja je od njega i stvorila legendu. Model koji je uveo „Turbo“ tehnologiju koja je kasnije proslavila malu, ali na daleko čuvenu fabriku iz Trollhattan-a. Ovdje ćemo se upoznati sa historijom SAAB-a 99 Turbo, koji je na sebe preuzeo rizik korištenja turbo punjača i još nekih SAAB-ovih ideja koje su zaživjele zajedno sa njim.