0
0
0
s2sdefault

 

SAAB 90 je automobil koji će vam oprostiti ako niste čuli za njega, jer nažalost malo ko zna za taj automobil, još manje njih ga je videlo na ulici, a kamoli vozilo. Ono što je dovelo do toga jeste to što se SAAB 90 proizvodio samo 3 godine u periodu od 1984. do 1987. godine, nije bilo mnogo reklame za njega, a bio je dostupan samo na nekim Evropskim tržištima. SAAB 90 zaslužuje mnogo veću pažnju nego što ima, te ćemo se potruditi da ga opišemo u najboljem svjetlu, onakvog kakav je i bio.

0
0
0
s2sdefault

CITROËN je u travnju 1934. novinarima predstavio model 7A, automobil koji će uzdrmati tadašnji automobilski svijet mnogobrojnim inovacijama, među kojima su bili i prednji pogonski kotači zbog kojih su ga vrlo brzo prozvali TRACTION AVANT, odnosno prednji pogon. Osam desetljeća poslije, na veliko zadovoljstvo obožavatelja, još se priča o modelu TRACTION AVANT. 

0
0
0
s2sdefault

U današnjem vremenu, kao jedan standarda u proizvodnji auotomobila, navodi se sigurnost kako putnika, tako i ostalih učesnika u saobraćaju. Većina proizvođača teži ka tome, a mi smo već navikli na neke elemente te sigurnosti kao što su pojasevi za vezivanje, vazdušni jastuci, ABS, ESP i slično. Ipak je sve te tehnologije neko morao zamisliti i kreirati, a upravo ovaj članak govoti o nastanku, razvoju i modernoj upotrebi ABS sistema u vozilima koje svakodnevno viđamo na našim putevima.

0
0
0
s2sdefault

Kako svaka legenda ima svoj početak, priču kako je sve počelo, tako i SAAB 99 Turbo iza sebe krije priču koja je od njega i stvorila legendu. Model koji je uveo „Turbo“ tehnologiju koja je kasnije proslavila malu, ali na daleko čuvenu fabriku iz Trollhattan-a. Ovdje ćemo se upoznati sa historijom SAAB-a 99 Turbo, koji je na sebe preuzeo rizik korištenja turbo punjača i još nekih SAAB-ovih ideja koje su zaživjele zajedno sa njim.