Pin It

Na testu smo imali posljednju sedmu generaciju Hyundai Elantre koja se više nego dobro odupire popularizaciji SUV segmenta te nestajanju tzv. “C” segmenta popularnih lumuzina...

Sa vrlo hrabrim linijama (nastavak dizajnerske filozofije sa modela Santa Fe), nova Elntra svakako ne može proći neopaženo u moru bezidejnih kreacija u saobraćaju. Također, svjesni smo i sve bržeg redizajniranja navedene limuzne kako bi ostala u trendu, te svaki naredni model nema ama baš nikakve veze sa prethodnikom. Što je u nekim slučajevima više nego poželjno ukoliko želimo da odbacimo nepopularne ideje koje nisu pozitivno odobravane od strane kupaca, prolaznika i sl.

Nova Elantra nije klasična “limuzina” već novi dizajn dodatno naglašava Coupe-ovsku formu. U odnosu na prethodnika narasla je u svim pravcima dok je međuosovinsko rastojanje naraslo za 2cm. Od toga najviše koristi je imala njegova unutrašnjost koja je sada nešto komotnija i nanovo dizajnirana.

Vanjštinom i dalje dominiraju oštre linije koje su sada nešto skladnije i dodatno naglašavaju njegov karakter. Prednje svjetlosne grupe su smještene u sami kraj karoserije i dodatno tonirane. U kombinaciji sa crnom masivnom maskom hladnjaka njegov prednji kraj podsjeća na “ogromna usta”, što svakako nije ugodno za vozače koji su ispred Vas. Zadnji kraj automobil je opet priča za sebe, a spaja ih LED traka što u noćnim uvjetima vožnje ostavlja poseban dojam na ostale učesnike u saobraćaju.

Unutrašnjost automobila i sam dizajn je nešto što po prvi put susrećemo u Elantri. Na prvi pogled klasično, a ustvari “ekranizacija” i minimalizam su u prvom planu. Doduše, maksimalno opremljen model imao je dva LCD panela za prikaz informacija dok se u slabije opremljenim modelima ispred vas nalaze klasične kazaljke. Kako vrijeme odmiče, uvjerenja smo da će klasični mjerni instrumenti „kazaljke“ biti dio dodatne opreme za individualce. Kada već pričamo o ekranima ispred vas, postoji mogućnost izmjene podloge i nekoliko verzija što će uveliko olakšati personalizaciju.

Sam kokpit je blago zakrenut prema vozaču i njemu je podređen. Za suvozača ostavljena je dodatna pomoćna ručka na centralnom grebenu kako bi se vjerovatno pridržao u slučaju nešto brže vožnje. Drugu svrhu ne vidimo. Na zadnjoj klupi je više nego dovoljno mjesta za smještaj dva odrasla putnika preko 190cm, što je pohvala prije svega za novu platformu koja je doprinjela nešto većim gabaritima vozila.

 

Sa navedenom motorizacijom očekivati neke „sportske“ performanse spada u domen naučne fantastike. Isključivo je namijenjen kao pouzdana pogonska jedinica koja će zadovoljiti potrebe prosječnog vozača te ga sigurno prevesti od tačke A do B. Mjesta za odlaganje sitnica ima na pretek, a one koje zanima prtljažnik mogu računati na zapreminu od 474 litra. I da, samo se otvara limeni poklopac bez tzv. „petih vrata“. Mala pomoć je obaranje zadnje klupe što omogućava transport nešto dužih predmeta.

Pod poklopcem motora je smješten atmosferski benzinski agregat sa četiri cilindra koji raspolaže maksilanom snagom od 123 KS i samo 154Nm obrtnog momenta pri 4.500 o/min. U gradu se neće baš najbolje snalaziti gdje će prosječno trošiti cca. 8 l/100 km, dok je otvorena i magistralna cesta mjesto gdje će pokazati svoj puni potencijal. Čak držanje brzinskog prosjeka na autoputu od 130 km/h, prosjek potrošnje trenutno pokazuje ispod 6 l/100 km. Performanse su pristojne. Do 100 km/h ubrzava za 10,1 sekundu, a može potegnuti i do 200 km/h za što mu treba nešto više vremena. Snaga se na podlogu prenosi preko jako dobrog 6-stepenog ručnog mjenjača dok u doplati (2.000+ KM) dobijate i elektronski kontrolisan automatski CVT mjenjač.

Obzirom da je naš testni model bio nakrcan opremom, od aktivne i pasivne sigurnosne opreme rijetko će te pronaći nešto da nedostaje. Neke delikatese iz opreme ćemo spomenuti: aktivno držanje saobraćajne trake, adaptivni tempomat, BOSE ozvučenje, sistem izbjegavanja kontakta sa pješacima i automobilima, upozorenje na mrtvi ugao, automatska duga svjetla, bočne zračne zavjese, bežični punjač za mobitel, itd. Itd.

Sve ovo prethodno navedeno se može dobiti po redovnoj cijeni od 49.990 KM (-10% popust 44.991 KM). Vrijedi spomenuti garanciju koju daje Hyundai a to je 5 godina ili neograničen broj kilometara. Imresivno!