Pin It

Na posljednjem testu smo imali petu generaciju najpopularnijeg SUV-a iz Kije koji je u potpunosti obnovljen.

Cijenik i tehnički podaci, klik OVDJE.

Kia sa modelom Sportage uveliko prati konkurenciju nakon nekoliko osvježenih izdanja svog prethodnika. Nakon 6 godina Kia je iz temelja promijenila model Sportage. Dimenzijama je neznatno veći, a zahvaljujući novoj platormi model Sportage sada može biti hibrid. Konkurencija je u ovom trenutku zaista raznovrsna i ovo je jedan od najprodavanijih modela ovog proizvođača, što je potvrda da su na pravom putu.

The all-new Kia Sportage Specifications | Kia UK

Sa posljednjom generacijom nikada hrabriji nastup Kijinih dizajnera. Naprijed je dominantna prepoznatljiva maska hladnjaka u obliku tigrovog nosa dok su u stranama smještene LED svjetlosne grupe. U početnom paketu opreme standard su LED dnevna svjetla u obliku bumeranga dok u srednjem paketu opreme (EX Fresh) imamo kompletna LED svjetla naprijed i nazad. Popis opreme ovog modela već u startu je zaista pozamašan i nudi se više nego što treba jednom prosječnom čovjeku.

Sa zadnje strane vidimo sličnost sa električnim EV6 automobilom koji predstavlja perjanicu Kia-e u EV segmentu. Sa decentnim krovnim spojlerom i atraktivnim felgama zaista je nemoguće da ga ne primjetite u gomili 'standardnih' konfekcijskih modela.


Unutrašnjost je priča za sebe. Promijenjena je kompletna filozofija te sada u unutrašnjosti dominiraju dva velika ekrana koji su spojeni u jednu cjelinu. Početni paketi opreme donose manje ekrane i koliko vidimo „klasične“ kazaljke su postale prestiž u kojima je moguće uživati tek u nešto bogatijem paketu opreme. Jednostavno, morate odabrati predzadnji paket opreme „EX Motion“ da bi dobili ispred sebe 12,3'' TFT LCD Supervision ekran koji između ostalog može ponuditi nekoliko načina prikaza „klasičnih mjernih instrumenata“. Nije nam jasno zaista, kako takva opcija nije dostupna od samog početka, već su tu dva monotona broja u krajevima od kojih jedan pokazuje trenutnu brzinu kretanja a drugi brzinu okretaja radilice motora. Sve je stvar navike, pa u vremenu koji je pred Vama se jednostavno naviknete da ne postoje.


Najinteresantnija stvar je pomoćni uski LCD ekran (ako se tako može nazvati) koji se nalazi ispod centralnog ekrana infotainment sistema. Mijenja dosta mehaničkih tipkica (prethodnika) ventilacijskog i audio sistema. Jednostavnim odabirom ventilacije grafički interfejs pokazuje sve potrebno za podešavanje klime dok na mehaničkim kružnim prekidačima u vožnji možete podešavati temperaturu bez skretanja pogleda sa ceste. Identična situacija je u načinu rada kada odaberemo multimedijalni sistem, s tim što na upravljaču imamo mehaničke tipke koje preuzimaju dio posla sa multimedije i znatno olakšavaju upravljanje tokom vožnje.

Centralni greben je klasičnog dizajna, a nedostaje ručica parkirne kočnice. Ona je sada elektronska i funkcionište pritiskom na tipku koja je smještena sa lijeve strane upravljača. Zahtjeva navikavanje, na poziciju, a njeno funkcionisanje je donekle automatizirano u smislu da uvijek „morate“ staviti sigurnosni pojas. Ovo „morate“ nije bukvalno, već Vas automobil tjera da se svežete svaki put kad sjednete u njega kako bi automatski prilikom prebacivanje u prvi stepen prenosa jednostavno sam otpustio parkirnu kočnicu bez vaše intervencije. Ponovo se aktivira prilikom otvaranja vrata ili gašenja automobila, ako to prethodno sami niste učinili. Sistem možete zaobići tako što morate držati nožnu kočnicu pritisnutu pa tek onda deaktivirati parkirnu kočnicu. Neposredno nakon toga očekujte zvučnu signalizaciju da morate staviti sigurnosni pojas.

Završna obrada u unutrašnjosti je na jednom novom višem nivou u odnosu na prethodnika. Bogatiji paketi opreme donose nešto bolje materijale, mada i slabije opremljeni modeli imaju čim da se istaknu. Na dodir, „mekani“ materijali se nalaze ispred vas i na oblogama vrata. Ergonomija je odlična tako da će te se brzo naviknuti na korištenje.

Mjesta za putnike neće manjkati, kao ni činjenica da se nazad ugodno mogu smjestiti osobe visine 180cm. Zadnja klupa ujedno nudi podešavanje zadnjeg naslona što svakako pridonosi boljoj udobnosti tokom vožnje. Sjedišta izgledaju klasično (naprijed), nude solidnu bočnu podršku u zavojima te nakon par stotina kilometara nećemo osjećati umor. Prostor u prtljažniku je u samom vrhu klase. To znači da ćete raspolagati sa cca. 600 litara zapremine.

Kakvo je iskustvo u vožnji? Prije svega novi Sportage dolazi sa novim motorima od kojih početak ponude čini 1,6 litarski turbo benzinac sa četiri cilindra maksimalne snage 150 KS dok obrtni moment iznosi 250 Nm i prisutan je u opsegu 1.500 – 4.500 o./min.

Identičan motor smo imali u testnom automobilu. Snaga se putem šestostepenog ručnog mjenjača prenosi na podlogu preko prednjih točkova, a svakako je dostupna opcija automatike (naša preporuka) i AWD pogona na sve točkove. Primjetno je značajno poboljšanje zvučne izolacije u odnosu na prethodnika tako da se skoro i ne osjeti agregat osim kada dostiže svoje granične vrijednosti. Položaj za upravljačem i sam upravljač zaslužuju sve pohvale kada je dizajn u pitanju. Upravljivost je na visini zadatka, a niskih 1.400kg mase nećemo osjetiti prilikom bržih prolazaka kroz zavoje gdje je naginjanje karoserije svedeno na minimum.

Katalog kaže da do 100 km/h treba 10,3 sekunde dok maksimalna brzina iznosi nešto manje od 190 km/h. Istina, u stvarnosti sve ovo djeluje dosta brže, a mi smo po mjernim instrumentima bez većih poteškoća dosegli 200 km/h. Najveća prednost u odnosu na 1,6 atmosferski motor kojeg mijenja je niža potrošnja goriva te bolja međuubrzanja.

Kada je potrošnja goriva u pitanju. U gradskim uslovima vožnje nismo uspjeli preći brojku od 8 l/100 km, dok recimo na autocesti pri 130 km/h prosjek potrošnje je oko 6 l/100km. Postavlja je zanimljivo pitanje, imamo li potrebe posezati za skupljim dizelskim motorima u ponudi??

Cijena testiranog modela bez popusta iznosi 56.299,00 KM, a obzirom da Kia uvijek ima na raspolaganju Jokere kojima se cijena umanjuje za nekoliko hiljada KM, kupovina postaje znatno povoljnija. Tačnije, pogledajmo šta nudi konkurencija sa identičnom ili sličnom motorizacijom odnosno opremom:

  • Volkswagen Tiguan Life 1,5 TSI 150KS, cijena: 70.423 KM,
  • Hyundai Tucson Harmony 1.6 T-GDI 150KS, cijena: 55.990 KM,
  • Peugeot 3008 1.2 PureTech 130KS Allure, cijena 66.530 KM,
  • Ford Kuga 1.5 EcoBoost 150KS Titanium X, cijena 57.995 KM.

Zaključak
Kia je sa posljednjom generacijom modela Sportage nastavila put kojim uspješno korača, što pokazuje podatak da je ovo najprodavaniji model Kije, kako na našem domaćem tako i na svjetskom tržištu. Savremen dizajn garantuje da će automobil plijeniti pažnjom dugo godina nakon kupovine, a Kijina sedmogodišnja garancija je i dalje jedan od najjačih aduta prilikom kupovine. Omjer uloženo/dobijeno je kod ovog modela godinama u samom vrhu klase, dok ni po čemu ne zaostaje sa svojom sve većom konkurencijom.