0
0
0
s2sdefault

Olimpijska ljepotica planina Trebević bila je domaćin promocije novog Kia Crossovera pod imenom XCeed...

XCeed je nastavak dobro osmišljenog puta kojim Kia uspješno ide. Novi model XCeed popunjava rupu između modela Ceed i Sportage. Naslonjen je na platformu Ceed-a sa kojom je preuzeo sve tehnologije ali i jedan nedostatak. Naime, iako se radi o Crossoveru povećanog klirensa (184mm, više od SUV konkurentnih modela...) on u ponudi neće imati opciju pogona na sve točkove. Iz Kije vjeruju da bi i potražnja za tim modelima bila veoma slaba, no ostavimo to za neku drugu temu...

U poređenju na model Ceed čiju platformu koristi, u dužinu je narastao nekih 85mm, širina za 25mm a visina za 65mm. Zahvaljujući većoj udaljenosti od tla, donosi jedno novo iskustvo u vožnji. Već u standardnoj opremi dobijete McPherson naprijed odnosno Multilink nazad. Dakle, Kia ne štedi kao ostali proizvođači što je pohvalna činjenica. Unutrašnjost je već dobro poznata, a novost je veći ekran infotainment sistema te digitalni mjerni instrumenti koji se opcijski mogu uzeti (testni model nije bio opremljen istim). Povećanjem dimenzija narastao je i prtljažnik na odličnih 426 litara (GLA 421, Focus Active 375, C-HR 377 itd ...).

Sami paketi opreme su dosta bogati te u startu donose mnogo toga. Motorizacija nudi 5 odličnih turbo motora. Od toga tri benzinska 1.0 120 KS, 1.4 140 KS te 1.6 T-GDI sa 204 KS odnosno dva dizelaša zapremine 1.6 litara snaga 115 i 136 KS. Na kratkom testu imali smo priliku probati novi 1.4 T-GDI turbo benzinac sa 140 KS. Da se primjetiti da se isti veoma dobro nosi sa masom automobila dok recimo na auto putu pri 130 km/h trenutna potrošnja neće prelaziti brojku od 7 l/100 km.

Cijena starta od 34.990 KM pa sve do 51.490 KM koliko je potrebno izdvojiti za najopremljeniji dizelaš.