Pin It

Sarajevo je danas bilo domaćin promocije nove Kia Sportage za tržište Bosne i Hercegovine...

Tako je novitet nedugo nakon svjetske promocije svjetlo dana ugledao i na našim prostorima. Nova Kia Sportage pete generacije dolazi kao potpuno novi automobil sa novom platformom prilagođenom za hibridna vozila. Sam dizajn, kako sa vana tako i unutra predstavlja dizajnerski jezik koji će slijediti ostali noviteti u porodici.

Dizajniran je tako da postavi nova mjerila u klasi SUV vozila u Evropi. Vanjština je sada dosta elegantnija i mišićava sa naglašenim bokovima. Nove svjetlosne grupe naprijed jasno plijene pažnju gdje god da se pojavite. Zadnji dio pak liči na nedavno predstavljeni električni superautomobil EV6 koji je u svojoj GT verziji posramio mnoge električne automobile današnjice.

Unutrašnjost je dobila posve novo okruženje gdje dominiraju dva LCD ekrana zakrenuta prema vozaču. Konkretno, čitav kokpit je zakrenut prema vozaču te daje jedno posebno iskustvo. U kombinaciji sa automatskim 7DCT mjenjačem na središnjem grebenu nema klasične ručice mjenjača već je tu popularizirani kružni prekidač za odabir stepena prenosa. Verziju sa 4WD pogonom na sve točkove nismo imali prilike isprobati, a gledajući dosadašnje iskustvo vjerujemo da neće biti iznenađenja na Off Road izletima.

Nova N3 platofrma osim mogućnosti korištenja hibridne kombinacije za pogon donosi niže težište i veću otpornost na uzdužna uvijanja karoserije, pa će čitav automobil djelovati stabilnije, pogotovo u zavojima. Na kratko smo isprobali njegove sposobnosti. Pod poklopcem je bio početak motorizacije u vidu 1,6 T-GDI turbo benzinca maksimalne snage 150 KS dok obrtni moment iznosi 250 Nm i dostupan je u opsegu od 1.500 - 4.500 o/min. što mu omogućuje zavidnu elastičnost i smanjenu potrošnju goriva. Probali smo nakratko prosječnu potrošnju goriva pri 130 km/h na autoputu u 6 stepenu prijenosa i onda nije prelazila 6,5 l/100 km. 

Obzirom da je ovo početni model u ponudi, Kia ima u ponudi potentnu najjaču verziju sa 265 KS. U pitanju je PHEV verzija, kombinacija električnog i 1.6 T-GDI turbo benzinskog motora. Njegov dolazak najavljen je nešto kasnije.

Od sistema aktivne i pasivne sigurnosti teško je pronaći da nešto nedostaje. O tome ćemo nešto više kada automobil bude na testu gdje ćemo imati vremena da sve ispitamo do u detalja.

Cijena starta od 52.599 KM koliko je potrebno izdvojiti za bazni model pokretan 1.6 T-GDI turbo benzinskim motorom snage 150 KS, dok ponuda dizel verzija kreće od 58.799 KM koliko je potrebno izdvojiti za model pokretan 1.6 CRDi motorom snage 115 KS. Više detalja o cijenama možete pogledati klikom na link, klik OVDJE.

Važno je napomenuti da na vozila sa lagera možemo iskoristiti JOKER popust u vidu 5.000 KM.