0
0
0
s2sdefault

Mediji širom svijeta se čude kako je slavni Euro-NCAP prešao preko velikog propusta koji je vezan za novu generaciju VW Golfa...

Svi mediji, pogotovo u BiH su poletjeli napisati kako je novi VW Golf jedan od najsigurnijih automobila u svojoj klasi. Nije sporno da je novi Golf opremljen brojnim sistemima aktivne i pasivne sigurnosti koji odlično rade svoj posao, ali postoji jedan veliki propust.

Naime, prilikom bočnog udara u automobil, zadnja vrata ostaju otvorena što u konačnici može imati veoma ozbiljne povrede za putnike na zadnjoj klupi pogotovo ako nisu vezani jer bi u ovom slučaju gotovo sigurno izletjeli van. Nismo baš ni uvjerenja da bi pojas puno pomogao u ovom slučaju, ali ostavimo to centrima za ispitivanje da utvrde.

Konkurencija poput Peugeota 308, Renault Megana, Kia Ceed bez problema prolaze ovakve testove i to sa modelima starijim od 5 godina. 

Test bočnog udara se inače radi pri brzini od samo 50 km/h. Pitamo se šta bi bilo da ovdje udari automobil sa 70 i više km/h... Dakle, sramota za jedan Volkswagen i perjanicu kuće.

Pretpostavljamo da će se raditi službeni opoziv zbog ovog velikog problema.

jedan od linkova, ovdje: https://www.motor1.com/news/388602/2020-vw-golf-crash-test/