0
0
0
s2sdefault

Kod jednog od lokalnih distributera VW vozila u oglasima za nova i polovna vozila naišli smo na novog Touarega u R-Line verziji koji košta astronomskih 216.600 KM...

Istina, VW želi već godinama kroz razvoj i ogromni marketing, koji nema ama baš nekog uticaja, da model Touareg ugura među premium konkurenciju poput BMW-a, Mercedesa i sl. Istina da su dva navedena proizvođača miljama daleko ispred, ali cjenovno novi Touareg može itekako da im parira, pa i to da bude "ekskluzivniji".

O čemu se radi? Navedeni TOP model Tourega sa R-Line paketom opreme ima veliku cijenu, a kako se konkurencija nosi s tim? Krenut ćemo od BMW-a jer je on prvi suparnik koji ide u okršaj u medijima. Za poređenje uzeli smo najjaču dizelsku verziju BMW-a X5 u M50d xDrive verziji. Ovaj model već u startu ima više opreme od Touarega, a sama cijena počinje tek od 188.100 KM. To je čitavih 28.500 KM manje od VW-a! I malo dijete kad pitate šta bi prije odabrao jasno da bi to bio BMW!!

Istina da VW koristi veći motor čija je zapremina 4,2 litra koji u V8 kofiguracaiji razvija maksimalnih 422 KS i čak 900 Nm obrtnog momenta. BMW je za najjači dizelski model M50d odabrao provjereni linijski dizelski motor sa šest cilindara i 4 turbo punjača. Maksimalna snaga je 400 KS dok obrtni moment iznosi 760 Nm. O voznim sposobnostima i pogonu ne treba trošiti riječi te je teško pored X5-ce naći SUV model koji ima direktnije i bolje upravljanje. Istina, u posljednje vrijeme tu je neprikosnovena nova Alfa Romeo Stelvio QV o kojoj imamo samo riječi fale i jedan je od najzanimljivijih SUV-a za voziti.

Iako BMW ima nešto slabiji motor, prijenos snage na podlogu je znatno bolji i ima nešto manju ukupnu masu vozila. Ubrzanje do 100 km/h je također na strani BMW-a kao i potrošnja goriva. Pitamo se, da li zaista postoji nešto što je na strnai Touarega??  A da, Touareg ima ogromni ekran na centralnoj konzoli dok BMW ne. I to je glavni adut za borbu sa konkurencijom i to onom "premium".

Da ne bude da je naš stav toliko subjektivan, njemački autozeintung je objavio uporedni test VW Touarega 4,2 TDI V8  , Audi SQ8 i BMW X5 M50d i tu je BMW odnio više nego zasluženu pobjedu. Link potražite sami, a naš zaključak je da je novi Touareg više nego precjenjena igračka na cesti koja Vas ne može zadiviti ni po čemu!