Pin It

Prema istraživanjima European Automobile Manufacturers' Association (ACEA) u prva dva mjeseca tekuće 2021. godine Volkswagen Group više nije na vrhu kada je prodaja automobila u pitanju.

Pretekao ih je novoosnovani automobilski gigant Stelleantis koji predstavlja spoj moćnih grupacija PSA i FCA. ACEA vodi statistiku za 30 zemalja u EU i tiče se broja registrovanih novih vozila. Stelleantis je tako ubilježio brojku od 480.888 registracija naspram Volkswagen Group-e 452.400 primjeraka.

Detaljnija analiza otkriva da je u putničkom programu VW grupa nešto bolja, ali je potpuno zakazala u LCW segmentu dostavnih vozila. Također, Peugeot noviteti predvode u prodaju kao pojedinačni modeli sa 208 i 2008 dok je na trećem mjestu VW Golf. Nema sumnje da će ova godina biti jako zanimljiva kada je sama prodaja automobila u pitanju. VW grupa brani tron pred sve većim naletom sve bolje PSA grupacije. Tek će se pokazati koliko je VW pogodio sa Golfom 8 generacije dok se druge strane stiže potpuno novi Peugeot 308 spreman da preuzme svoj dio kolača.


VW Golf Mk8


Peugeot 308