Pin It

Policijska uprava Ujedinjenog Kraljevstva je donela odluku o prestanku upotrebe flote raspoloživih automobila nemačke premijum marke BMW, što je posledica veoma frekventnih problema s motorima vozila koja služe momcima u plavom na severozapadnom evropskom ostrvu. Stvar je dodatno ubrzala i nesrećna smrt policijskog službenika, za koju je opet okrivljen motor BMW-a kojim je nesrećnik upravljao.

Vest možda i ne bi nosila toliko važnosti da automobili BMW-a nisu izrazito popularni u ostvrskim organima reda. To je otišlo dotle da nemački proizvođač otvori zasebnu diviziju za prodaju i održavanje policijskih automobila. Istina, u potpunoj medijskoj tišini, ovo odeljenje je tokom prošle godine zatvoreno, uz simultanu obustavu isporuka vozila britanskoj policiji.

To nije bila proaktivna odluka germanskog proizvođača, već Ministarstva unutrašnjih poslova koje je uvažilo odbijanje policajaca da voze modele te marke usled prečestih kvarova na motoru. Ostrvska policija je tako zabranila upotrebu patrolnih vozila s indeksima: 330d, 530d i X5. Svima njima je zajedničko to što se pod haubom nalazi dizel motor kodne oznake N57.

Odluku je ubrzala nesreća koja se dogodila pre tačno tri godine, u kojoj je nastradao policajac Nikolas Damfis. On je jurio da odgovori na zahteve hitne intervencije kada se dogodila nezgoda uslovljena požarom u motornom prostoru. Posledice su bile fatalne, a istragom je otkriveno da je predmetni automobil posedovao motor iz porodice agregata N57, i da je niz puta bio na servisnim intervencijama, usled ozbiljnih problema pod haubom.

Britanska policija je pokrenula konsultacije s inženjerima nemačke firme i nakon toga su zaključili da bi problemi s podmazivanjem mogli biti rešeni frekventnijom zamenom motornog ulja, a da se javljaju kao posledica naglog gubitka svojstva ulja. Do toga dolazi nakon dugotrajnog rada motora na leru, posle čega neretko usledi pun sprint do najviše brzine kretanja, uz naglo zaustavljanje nakon dugotrajnije vožnje pod maksimalnim naporom. Kao razlog čestih problema se navodi i to da se ovakvi scenarijii dešavaju u serijama, to jest ponavljaju se.

Kako bilo, BMW-ova preporuka još iz 2016. godine nije došla do svih policijskih uprava, a kao rezultat toga, stigla je i pomenuta pogibija policajca na dužnosti. Epilog je takav da je veliki broj policijskih stanica na ostrvu u potpunosti odstranio BMW (ne samo modele 330d, 530d i X5), već i kompletnu marku, uz prelazak na vozila s amblemima Volvoa i Škode.

AutoRepublika